117,2078

Red Hat Akademija

Singidunum Univerzitet je član IBM Akademske inicijative od 2006. godine, od kada u nastavnom programu koristi IBM-ove alate, uglavnom za analizu i projektovanje aplikativnog softvera i razvoj inteligentnih poslovnih (Business Intelligence) sistema, na osnovu kojih uspešni studenti dobijaju akademske sertifikate. Kako je u julu 2019. godine, IBM kupio Red Hat kompaniju, Singidunum Univerzitet, 2020. godine postaje član Red Hat Akademije koja objedinjuje i IBM Akademsku inicijativu.

Ko je Red Hat?

Red Hat, Inc. je američka multinacionalna softverska kompanija koja se bavi razvojem softverskih proizvoda otvorenog koda, među kojima je napoznatiji Linux operativni sistem. Sedište kompanije je u Raleigh-u u Severnoj Karlolini, SAD. Danas, Red Hat je poznat i po drugim alatima i projektima kao što su: Virtualization, CloudForms, OpenShift Container, OpenStack, JBoss Enterprise Application Platform, Fedora, GNOME i dr. Red Hat pruža usluge skladištenja, platforme operativnih sistema, middleware, aplikacija, proizvoda za upravljanje i usluge podrške, obuke i konsultacija. Lista Red Hat proizvoda po kategorijama:

Red Hat Akademija - 1

Kakve koristi studenti imaju od Red Hat Akademije (RHA)?

Studenti imaju besplatan pristup kompletnom sadržaju Red Hat Akademije i to online materijalima, lab hands-on vežbama, testovima za proveru znanja i na kraju dobijaju sertifikat o uspešnom završetku kursa, dok na komercijalne sertifikate dobijaju 50% popusta. Kako izgleda RHA video učionica možete videti na ovom linku.

Lista dostupnih kurseva:

Red Hat Akademija - 2

Red Hat Akademija - 3

Kako pristupiti RHA kursevima?

Da biste pristupili RHA kursevima, potrebno je:

  1. Kreirati Red Hat ID. Koraci kreiranja su dati u dokumentu na ovom linku.
  2. Poslati instruktoru vaš Red Hat ID i vaš email sa kog ste registrovani na RHA, kako bi vas dodao na čas.
  3. Nakon što vas je instruktor dodao, dobićete email koji potvrđuje da ste dodati na sistem kao student i da se možete logovati na RHA Learning platformu.
  4. Prihvatite email poziv od vašeg instruktora
  5. Logujte se na academy.redhat.com. Kratko uputstvo za kretanje kroz platformu imate u dokumentu na ovom linku. Video uputstvo možete pogledati na ovom linku.

Da li želite da postanete student ambasador Red Hat Akademije (RHA) na Univerzitetu Singidunum?

Ukoliko ste motivisani i strastveni u korišćenju Red Hat tehnologija, možete se prijaviti za poziciju student ambasadora RHA programa na Univerzitetu. Student ambasador će biti u direktnom kontaktu sa RHA timom i raditi na negovanju uspeha RHA programa na Univerzitetu, što uključuje organizaciju događaja, prezentacije ka industrijama, vođenje tehničkih radionica koje podstiču upotrebu RH tehnologija među kolegama. Da biste se uključili u ovaj program, instruktor Red Hat Academije u vašoj instituciji treba da vas nominuje putem RHA platforme za učenje (Red Hat Academy Learning Platform), na kartici "Manage Classes" i podacima o studentu. Jednom kada je student nominovan, regionalni menadžer RHA programa će vas direktno kontaktirati za dalje korake.

Administrator RHA programa na Univerzitetu Singidunum je prof. dr Angelina Njeguš, anjegus|mmnkk|singidunum.ac.rs.

Univerzitet Singidunum © 2023